Ilma & Dorette

Ilma & Dorette

Naam:
Ilma & Dorette
Geslacht:
Vrouw
Bij Reislogger sinds:
januari 2015
Website:
droomreis2015.reislogger.nl
Reisverhalen:
26
Foto’s:
61
Video’s:
1

Over onze reis


Groepsreis India & Nepal 'on a Shoestring'
Start reis    04-03-2015
Einde reis    25-03-2015
 

Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving
^Dag 1: Amsterdam – Delhi

Jouw India en Nepal groepsreis gaat vandaag van start! Afhankelijk van de luchtvaarmaatschappij kom je in de loop van de nacht of in de vroege ochtend aan in Delhi.

^Dag 2: Delhi

Vrije dag na aankomst. Delhi is een apart gebied dat bestuurd wordt door de federale regering en is gesplitst in twee delen: New Delhi en Old Delhi. Het verschil tussen beiden zou haast niet groter kunnen zijn. Het oude gedeelte van de stad is grotendeels gebouwd in de tijd van de Moghuls en het nieuwe gedeelte moest dienen als ‘de parel in de kroon’ van het Britse keizerrijk. Bezoek in het oude en drukke gedeelte van de stad het Rode Fort en de Jama Masjid. Wandel ook eens over de markt van Chandi Chowk, waar Indiase kleding en accessoires (souvenirs!) worden verkocht. Vanuit deze hoofdstraat wandel je door naar Khari Baoli en Nai Sarak, een heerlijk geurende kruidenmarkt.
^Dag 3: Delhi

Vrije dag. In New Delhi valt meteen de India Gate op, een triomfpoort aan het oostelijke uiteinde van de Koninklijke avenue Rajpath waar de eeuwige vlam voor de onbekende soldaat brandt. Niet ver weg bevindt zich de Lotustempel van de Bahai religie in de vorm van een kolossale waterlelie, opgetrokken uit wit marmer. Je kunt ook een bezoek brengen aan de Sikh tempel in Bangla Sahib en natuurlijk mag een bezoek aan het Qutab Minar complex niet ontbreken. Hier vind je onder andere de beroemde 73 meter hoge minaret te midden van prachtig aangelegde tuinen en bijzondere architectuur. Zin in een kopje koffie? Op Connaught Place vind je de CCD (Café Coffee Day) de Indiase tegenhanger van Starbucks.
^Dag 4: Delhi – Jaipur

Je reist naar Jaipur, de ‘Roze Stad’. In het noordoosten van Jaipur ligt het oude ommuurde gedeelte van de stad, waar je ook de meeste bezienswaardigheden vindt. Wandel echter niet alleen van trekpleister naar trekpleister, want de kleurrijke bevolking is ook een lust voor het oog! De mannen dragen hier tulbanden en hebben enorme snorren. Vrouwen behangen zichzelf met sieraden en dragen prachtige felgekleurde sari’s.

Aan de noordkant wordt Jaipur omgeven door heuvels vol forten en paleizen. De Hawa Mahal (Paleis der Winden) is een van de merkwaardigste paleizen met zijn prachtige façade, die bijna 1000 ramen en een heleboel balkonnetjes en nissen telt. Zo konden de haremvrouwen van de maharadja de gewone mens op straat gade slaan, zonder zelf gezien te worden.
^Dag 5: Jaipur

Vrije dag in Jaipur. Bezoek vandaag het beroemde City Palace, een mix van Moghul en Rajasthaanse architectuur met duidelijke Europese invloeden. Het is niet lastig om je in te beelden hoe ontzettend overdadig de Maharadja’s hier vroeger leefden. Het City Palace is een complex van gebouwen, binnenplaatsen en tuinen. Bezoek ook het nabijgelegen Observatorium (Jantar Mantar of ‘instrument voor berekeningen’), gebouwd in 1728 voor Jai Singh, die erg geïnteresseerd was in astronomie.

Hoe groen kun je gaan? TIP
’s Avonds kun je genieten van een specialiteit uit Jaipur. In Noord-India houdt men wel van pittige gerechten en behoren Dal Batti, Churma, Mawa Kachori, Ghewar en Mirchi Bada tot de favoriete streekgerechten.
^Dag 6: Jaipur

Vrije dag in Jaipur. Optioneel kun je vandaag mee op excursie naar Amber, dat niet ver buiten Jaipur ligt en vroeger de hoofdstad van het gebied was. Statig staat het indrukwekkende Amber Fort bovenop een heuvel die aan alle kanten is omgeven door nog meer heuvels met vestingwerken. De vorstelijke vertrekken in het fort hebben marmeren vloeren en zijn versiert met inlegwerk van mozaïek en spiegeltjes.
^Dag 7: Jaipur – Fatehpur Sikri – Agra

Je vervolgt je India rondreis in alle vroegte naar Fatehpur Sikri (entreegeld niet inbegrepen), een verlaten keizersstad niet ver van Agra. Je kunt de monumenten optioneel bekijken. De Jama Masjid (Grote Moskee) heeft naar men zegt de grootste toegangspoort van heel Azië, de Buland Darwaza. Deze stad werd gesticht door de geliefde keizer Akbar, omdat een moslimheilige voorspeld had dat hij hier met een van zijn 5000 haremvrouwen eindelijk een zoon zou krijgen. Akbar genoot aanzien over de gehele wereld vanwege zijn tolerante houding tegenover andere religies. Toen de watertoevoer naar de stad een probleem bleek werd de stad echter helemaal verlaten.

Na je bezoek aan de spookstad Fatehpur Sikri vervolgt je rondreis naar Agra, de stad van de Taj Mahal.
^Dag 8: Agra – Varanasi

Sta vandaag op tijd op, want 's morgens is de Taj Mahal misschien wel op zijn mooist. De Taj Mahal is een mausoleum en ligt aan de heilige Yamuna rivier. De keizer liet het in 1631 bouwen voor zijn vrouw, die overleed tijdens het bevallen. Alleen het beste was goed genoeg voor zijn echtgenote en ongeboren kind, dus de weduwnaar liet marmer uit Rajasthan halen en legde prachtige siertuinen aan. Per jaar bezoeken wel 2.000.000 mensen dit mooiste monument ooit gebouwd uit liefde. Bezoek ook het Rode Fort en struin over de bazaars in het oude gedeelte van de stad.

Hoe groen kun je gaan? TIP
's Avonds stap je op de nachttrein en reis je door het hart van India naar Varanasi, de heiligste stad die dit immense land kent. Je reist in een tweedeklasse slaapwagon met airconditioning (twee slaapplaatsen boven elkaar, vier per coupé). Als in een uitzonderlijk geval de tweede klasse airconditioned plaatsen in de trein niet beschikbaar zijn, zullen we gebruik maken van derde klasse airconditioned plaatsen. In dat geval zijn er drie plaatsen boven elkaar en slaap je met zes personen in een coupé.
^Dag 9: Varanasi

Vrije dag in Varanasi. Welkom in de stad van Shiva, de machtigste der hindoegoden. Varanasi (of Benares of Kashi) is de belangrijkste theologische stad ter wereld. Door Varanasi stroomt namelijk de heilige Ganges, waarin mensen hun zonden van zich af wassen, heilige koeien schoonpoetsen en ook het as van de gestorvenen verspreiden om zo toe te treden tot het nirwana, wat het eind van de levensloop is. Langs de ‘ghats’, de trappen langs de Ganges, spelen zich allerlei taferelen af. Een wandeling over de Ghats is een fascinerende ervaring en ook een boottocht valt zeker aan te raden. De stad, die 3000 jaar geleden door Shiva werd gesticht, is een pelgrimsoord voor Hindoes.
^Dag 10: Varanasi

Vrije dag in Varanasi. Ook de binnenstad van Varanasi is interessant. Hier vind je naast veel tempels (zoals de Durga, Sankat en Kashi Vishwanath tempel) en gebedsruimten ook de Chawk, een kleurrijke en bruisende bazaar. Je kunt ook een zijde fabriek binnenlopen om te zien hoe de befaamde ‘Benares zijde’ gemaakt wordt. Natuurlijk kun je ook vandaag met een glaasje mierzoete melkthee plaats nemen op een van de ghats en de rituelen waarnemen die zich afspelen in het bruine water van de Ganges.
^Dag 11: Varanasi – Lumbini

Je laat India nu achter je. Een lange dag in de bus brengt je (na de douaneformaliteiten) in het Nepalese plaatsje Lumbini, waar je overnacht. Onderweg kan er natuurlijk wel af en toe gestopt worden, maar zorg dat je voor onderweg ook wat te eten en te drinken bij je hebt. Dit is de plaats waar Boeddha als de jonge prins Siddhartha werd geboren. De hoogzwangere Koningin Maya baarde hem in een park toen zij het niet meer redde om te wachten tot aankomst in het ouderlijk paleis. Net als Jezus werd Boeddha dus ook onderweg geboren.
^Dag 12: Lumbini – Chitwan Nationaal Park

Hoe groen kun je gaan? TIP
Je vervolgt je rondreis door India en Nepal met een bezoek aan het Chitwan Nationaal Park. Je slaapt net buiten het park in het dorpje Sauraha. Chitwan staat vooral bekend om de Indiase neushoorns die hier rondlopen. Ex-koning Mahendra verklaarde Chitwan in 1973 tot een reservaat toen hij het shockende nieuws ontving dat er nog maar 100 Indiase neushoorns en 20 tijgers leefden. Voor die tijd werd er ongeremd gejaagd (vooral door de adel) en gestroopt. Ook werd de grond door een grote groep boeren gebruikt als landbouwgrond. Nog steeds wordt er gestroopt in Chitwan, omdat de pelsen van de Bengaalse tijgers erg geliefd zijn in China en Tibet. Wel is het aantal Bengaalse tijgers en Indiase neushoorns sinds het natuurgebied tot UNESCO Werelderfgoed is verklaard gestegen.
^Dag 13: Chitwan NP

Vrije dag in Chitwan NP. Het Chitwan NP bedekt in totaal een oppervlakte van 932 km² en er staan voornamelijk salbomen, een subtropische boomsoort. Ook zijn er weides, waar het gras soms wel 8 meter in de hoogte rijkt en dus uitstekende dekking voor de neushoorns en tijgers biedt. Vogelaars genieten hier volop van het gezang van bijna 400 verschillende vogelsoorten. In de moerasgebieden tref je misschien wel een krokodil en in de meren zwemmen de zeldzame Gangesdolfijnen.
^Dag 14: Chitwan Nationaal Park – Pokhara

Op weg naar Pokhara heb je schitterend uitzicht en je wordt na de lange rit naar Pokhara beloond met spectaculaire vergezichten over de Himalaya. De ‘Macchapuchare’ kun je niet missen vanuit Pokhara. Hemelsbreed is het zo'n twintig km naar deze uiterst spitse top die door de Nepalezen wordt aanbeden als goddelijk en desondanks luistert naar de onwelriekende naam 'Fish Tail'. Dit is een van de steilste bergpieken in het Himalaya massief en hij wordt wel eens vergeleken met zijn kleine broertje in de Alpen, de Matterhorn. Het is heerlijk om plaats te nemen op een terrasje aan het blauwgroene Phewa-meer, waar je kunt varen en zwemmen. Je slaapt vandaag in een eenvoudig maar comfortabel hotel.
^Dag 15: Pokhara

Hoe groen kun je gaan? TIP
In de omgeving van Pokhara kun je waanzinnig mooie wandelingen door de Himalaya maken. Zo kom je ook in contact met de vriendelijke bergbewoners. Klim bijvoorbeeld eens naar het uitzichtpunt bij Sarangkot en wandel dan door de bossen en rijstvelden terug naar het meer.
^Dag 16: Pokhara

Hoe groen kun je gaan? TIP
Het is mogelijk om een fiets te huren en zo de hindoeïstische en boeddhistische tempels, de Devi-watervallen en Tibetaanse tapijtweverijen aan te doen. 

In Pokhara kun je eten uit elke cuisine krijgen, dus als jij zin hebt gekregen in een Italiaanse pizza moet je in Pokhara je kans grijpen. Natuurlijk kun je ook een fijn terrasje aan het meer pakken en zo genieten van dit waanzinnige landschap.
^Dag 17: Pokhara – Nagarkot

Aan de rand van de Kathmandu-vallei ligt het bergplaatsje Nagarkot, het bekendste en mooiste uitzichtpunt om de toppen van de Himalaya te zien, zoals de Ganesh Himal en de Lhotse. Vooral in het eerste ochtendlicht (indien het weer dit toelaat) zijn de vergezichten op deze reuzen spectalair. Nagarkot heeft uitstekende wandelmogelijkheden.
^Dag 18: Nagarkot – Bhaktapur

Je maakt vandaag een trekking van vier à vijf uur over een vooral dalend pad met prachtige uitzichten en door lieflijke dorpjes. Deze trekking is niet moeilijk en voert je naar Bhaktapur. Je bagage hoef je niet te dragen, die wordt naar je hotel in Bhaktapur gebracht. Neem alleen een dagrugzakje mee voor onderweg, en... vergeet je camera niet! Als je liever niet mee wilt lopen, kun je met onze bus van Nagarkot naar Bhaktapur.

Je slaapt vannacht in Bhaktapur, de kleinste van de drie koningssteden. In pracht en praal kan Bhaktapur zich niet meten met Kathmandu en Patan. Bhaktapur bezoekers worden eerder naar het middeleeuwse stadje getrokken vanwege de authentieke sfeer. De smalle straatjes leiden naar sfeervolle pleintjes, waar potten gebakken worden en prachtig houtsnijwerk gemaakt wordt. Het entreegeld voor Bhaktapur is inclusief in je reissom.
^Dag 19: Bhaktapur – Kathmandu

Je vertrekt naar Kathmandu. Geniet van deze magische hoofdstad en de omliggende vallei, maar je kunt bijvoorbeeld ook een dag gaan raften.

Kathmandu lijkt onveranderd sinds de middeleeuwen, wanneer je de kleurrijke bewoners van de stad hun dagelijkse routine ziet vervullen in het antieke decor. Anderzijds is het volop in ontwikkeling. Vijftig jaar geleden moest men om naar de hoogtevlakte van Tibet te komen nog een week wandelen. Tegenwoordig zie je al meer brommers en busjes in de Kathmandu-vallei.
^Dag 20: Kathmandu

Vrije dag in Kathmandu. De tempels in de Kathmandu-vallei zijn gebouwd tussen de 16de en de 19de eeuw, toen er een architectonische overtreffings strijd was tussen de drie koningssteden van Nepal (Kathmandu, Bhaktapur en Patan). Dit resulteerde in de aanleg van een grote hoeveelheid tempels, waar je nu nog van kunt genieten.
^Dag 21: Kathmandu

Vrije dag in Kathmandu. Het Durbar Square is een goed beginpunt voor een wandeling door Kathmandu. Meng je tussen de bedevaartgangers, straatventers en heilige koeien en ontdek de vele tempels die op het plein staan. Het belangrijkste gebouw aan het plein is het koninklijk paleis en ook de Taleju tempel, Kasthamandap tempel en het huis van de Kumari zijn het bezoeken waard. Een Kumari is een godin die in het lichaam van een jong meisje woont, dat tot haar eerste menstruatie aanbeden wordt. Kumari’s moeten mooi zijn, een goede stem hebben en niet bang zijn.

Swayambunath (de Apentempel) is een grote witte stupa. Loop net als de Boeddhisten met de klok mee om de stupa en draai aan de gebedsmolens om zo je gebeden de wereld in te slingeren. Andere bekende tempels zijn Bodnath(waar een stukje bot van Boeddha ligt) en Pashupatinath, aan de heilige Bagmati-rivier.
^Dag 22: Kathmandu – Amsterdam

Vlucht van Kathmandu naar Amsterdam waar je in de loop van de dag zult aankomen. Hier eindigt deze spectaculaire India en Nepal groepsreis.

 

Bezochte landen

Wij hebben 27 landen (11%) bezocht:

België, Cuba, Duitsland, Egypte, Frankrijk, Griekenland, Indonesië, Israël, Italië, Kenia, Maleisië, Malta, Marokko, Monaco, Myanmar, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Singapore, Spanje, Thailand, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zwitserland.